İçerik Menüsü
Devletin Kısayolu
SGK
İş Hukuku Ve Sosyal Güvenlik

Geçici ve Belirli Süreli İşlerde İşverenlerin Yükümlülükleri
6331 sayılı İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanununa dayalı olarak çıkarılan Geçici ve Belirli Süreli İşlerde İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Hakkında Yönetmelik 23 AÄŸustos 2013 tarih ve 28744 sayılı Resmi Gazete´de yayımlanmıştır. İşveren, belirli süreli iÅŸlerde veya geçici süreli iÅŸ iliÅŸkilerinde, özellikle kiÅŸisel koruyucu donanımlara eriÅŸim dâhil olmak üzere iÅŸyerinde çalışanların saÄŸlık ve güvenliklerinin korunmasını içeren çalışma koÅŸulları bakımından farklı uygulamalarda bulunamaz.
Çalışanlarını geçici olarak devreden iÅŸveren ile birlikte geçici iÅŸ iliÅŸkisi kurulan iÅŸveren, yapılan iÅŸ süresince iÅŸin yapılması ile ilgili koÅŸullardan sorumludur. İşin yapılmasına iliÅŸkin sorumluluk, iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi ile iÅŸ hijyeni konuları ile sınırlıdır. Söz konusu yönetmelikte iÅŸveren yükümlülükleri dört balıkta deÄŸerlendirilmiÅŸtir.kitap.muhasebenet.net/is-sagligi-ve-guvenligi-rehberi-kitabi-cikti/
EÅŸit davranma yükümlülüÄŸü
İşveren, belirli süreli iÅŸlerde veya geçici süreli iÅŸ iliÅŸkilerinde, özellikle kiÅŸisel koruyucu donanımlara eriÅŸim dâhil olmak üzere iÅŸyerinde çalışanların saÄŸlık ve güvenliklerinin korunmasını içeren çalışma koÅŸulları bakımından farklı uygulamalarda bulunamaz.
Çalışanların bilgilendirilmesi yükümlülüÄŸü
Genel bilgilendirme
İşveren, belirli süreli iÅŸlerde veya geçici süreli iÅŸ iliÅŸkilerinde 6331 sayılı Kanunun 16. maddesinde belirtilen çalışanları bilgilendirme yükümlülüÄŸü saklı kalmak kaydı ile çalışanlara;
a) İşe baÅŸlamadan önce yapacakları iÅŸin ne olduÄŸu ve bu iÅŸte karşılaÅŸacakları riskler hakkında gerekli bilgilerin verilmesini saÄŸlar.
b) Özellikle yapılacak iÅŸin gerektirdiÄŸi mesleki bilgi, yetenek, tecrübe ve gerekli saÄŸlık gözetiminin neler olduÄŸu konusunda bilgi verilmesini saÄŸlar. Ayrıca iÅŸ nedeniyle ortaya çıkabilecek ilave özel riskler açıkça belirtilir.
Ayrıca iÅŸyerinde iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerinin yerine getirilmesi için görevlendirilen kiÅŸiler; belirli süreli veya geçici süreli iÅŸ sözleÅŸmeleri ile istihdam edilecek çalışanlarla ilgili olarak geçici iÅŸ iliÅŸkisi kurulan veya belirli süreli iÅŸi üstlenen iÅŸveren tarafından bilgilendirilir. Söz konusu çalışanların da diÄŸer çalışanlarla birlikte saÄŸlık ve güvenliklerinin saÄŸlanması için gerekli çalışmalar yapılır. Bu düzenleme 4857 sayılı İş Kanununa göre çalışan istihdam edilen ve 50 ve daha fazla çalışanın bulunduÄŸu iÅŸyerlerindeki iÅŸler için 23 AÄŸustos 2013 tarihinde, DiÄŸer iÅŸyerleri için 6331 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) ve (2) numaralı alt bentleri ile birlikte 30 Haziran 2012 tarihinde eÅŸ zamanlı olarak yürürlüÄŸe girecek.
Geçici iÅŸ iliÅŸkisinde bilgilendirme
a) Geçici iÅŸ iliÅŸkisi ile çalıştırılacaklarla ilgili olarak geçici iÅŸ iliÅŸkisi kurulacak iÅŸveren diÄŸer iÅŸverene, yapılacak iÅŸin gerektirdiÄŸi mesleki bilgi, yetenek ve iÅŸin özellikleri hakkında gerekli bilgiyi verir. Bu bilgilerin sözleÅŸmede yer almasını saÄŸlar.
b) Çalışanlarını geçici olarak devredecek iÅŸveren de aldığı bu bilgileri geçici iÅŸ iliÅŸkisi ile çalıştırılacak çalışanlara verir.
C) EÄŸitim verme yükümlülüÄŸü
6331 sayılı Kanunun "çalışanların eÄŸitilmesi" baÅŸlıklı 17. maddesi hükmü ile birlikte iÅŸveren, belirli süreli veya geçici süreli iÅŸ sözleÅŸmeleri ile istihdam edeceÄŸi çalışanların bilgi ve tecrübelerini de dikkate alarak, yapacakları iÅŸin niteliÄŸine uygun yeterli eÄŸitim almalarını saÄŸlar.
SaÄŸlık gözetimi yükümlülüÄŸü
6331 sayılı Kanuna göre yapılacak saÄŸlık gözetimlerinde; saÄŸlık ve güvenlik yönünden özel saÄŸlık gözetimi gerektiren iÅŸlerde; iÅŸveren, belirli süreli veya geçici süreli iÅŸ sözleÅŸmeleri ile istihdam edeceÄŸi çalışanların, iÅŸin gerektirdiÄŸi özel saÄŸlık gözetimine tabi tutulmalarını saÄŸlar. Söz konusu özel saÄŸlık gözetimi, iÅŸten kaynaklanan gereklilik devam ettiÄŸi sürece, çalışanın sözleÅŸme süresinin sona ermesinden sonra da sürdürülür.
RESUL KURT / DÜNYA